Wat doet een doktersassistente op een dag? Dat is een goede vraag! Als doktersassistente ben jij de onzichtbare held(in) achter de schermen van de gezondheidszorg! Jouw dag begint vroeg, met een kopje koffie of thee om de energie op gang te brengen voor de hectiek van de dag.

Maar weet je wat? Die hectiek is juist wat jouw werk zo divers maakt!

Want hoe ziet zo’n dag als doktersassistent er nou uit? Wij nemen je mee!

Wat moet je allemaal doen als doktersassistent?

1. Jouw beste vriend: de telefoon.

De telefoon begint te rinkelen zodra de deuren opengaan. Jij bent de eerste lijn van communicatie tussen patiënten en artsen, een onwijs belangrijke rol dus. Met een glimlach in je stem beantwoord je vragen, plan je afspraken in en zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord voelt. Soms zijn mensen gestrest of bezorgd, maar jij blijft rustig en biedt een luisterend oor.

2. Patiënten (warm) verwelkomen.

Terwijl je de telefoon beantwoordt, houd je ook de wachtkamer goed in de gaten. Patiënten komen binnen met verschillende klachten en zorgen, soms gestrest, soms verdrietig en soms boos. Sommigen hebben een afspraak, anderen hebben last-minute hulp nodig. Jij zorgt dat alles soepel verloopt en weet je empathie in te zetten om iedere patiënt om zijn of haar gemak te laten voelen.

3. Kleine medische ingrepen.

En zit je alleen maar achter de telefoon en computer? Zeker niet! Het meten van de bloeddruk, het wegen van patiënten en het afnemen van urine- of bloedmonsters behoren meestal tot jouw repertoire, afhankelijk van de praktijk. Je doet dit alles zorgvuldig en met een portie empathie, wetende dat jouw handelingen een groot verschil kunnen maken voor de gezondheid van de patiënt.

4. Rechterhand van de arts.

Maar jouw dag draait niet alleen om administratie en medische handelingen. Je bent ook een steunpilaar voor de artsen en beheert de agenda. Ze vertrouwen op jou om de praktijk draaiende te houden. Of het nu gaat om het bestellen van voorraden, het regelen van ziekenhuisopnames of het doorverwijzen van patiënten naar specialisten, jij staat middenin de zorg.

5. Jouw speciale kracht: empathie.

Tussen alle taken door vind je ook tijd voor een oprecht praatje met de patiënten. Je luistert naar hun verhalen, deelt een grapje of biedt een schouder wanneer dat nodig is. Soms ben jij de enige persoon die ze die dag spreekt, en jouw vriendelijkheid kan een wereld van verschil maken!

6. Time for a break.

Natuurlijk heb je als doktersassisten(e) ook recht op een welverdiend rustmoment. Een goed gevulde lunch geeft jou weer energie om de rest van de dag te knallen en je beste beentje voor te zetten in de zorg.

7. Afronden en afsluiten.

Tegen het einde van de dag is de wachtkamer leeg en de telefoon stil. Je maakt de laatste afspraken, ruimt op en zorgt ervoor dat alles klaar is voor de volgende dag. Als je de deur achter je sluit, voel je een gevoel van voldoening. Je hebt vandaag weer duizenden ballen in de lucht gehouden en iedereen geholpen die binnenkwam, belde of mailde. Jij verdient een medaille!

Wat zijn de werktijden van een doktersassistent?

De meeste huisartsenpraktijken gaan open om 08.00, waardoor jij waarschijnlijk ook om 8 uur (of iets daarvoor) begint. Over het algemeen gaan praktijken om 17.00 uur weer dicht, al moet er natuurlijk nog wel opgeruimd en afgesloten worden. Meestal duurt je werkdag dus van 8.00 tot 17.00 ongeveer, tenzij er ook avonddiensten zijn.

Belangrijke schakel van de zorg!

Als doktersassistente ben jij de stille kracht die de gezondheidszorg draaiende houdt. Je bent misschien niet altijd in de schijnwerpers, maar jouw bijdrage is onschatbaar. Wij helpen je graag om jou nóg meer in je kracht te zetten. Bekijk ons groeitraject dat we speciaal ontwikkelden voor jou en andere doktersassistentes!