Vind je de opleiding tot doktersassistente interessant? Begrijpelijk! Doktersassistent is een ontzettend mooi vak waar je veel voldoening uithaalt. In Nederland spelen doktersassistenten bovendien een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Als schakel tussen patiënten en zorgverleners zorg je er namelijk voor dat patiënten de juiste zorg krijgen. Zo heb je niet alleen een uitdagende baan, maar draag je ook bij aan het welzijn van anderen. Dat is mooi, toch? Maar hoe je daar komt, dat vertellen we in deze blog. Lees je mee?

Wat doet een doktersassistente?

Voordat we de opleidingsmogelijkheden bespreken, is het belangrijk om te begrijpen wat de rol van een doktersassistent precies inhoudt. Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten in een huisartsenpraktijk of medische instelling. Je voert taken uit zoals het plannen van afspraken, meten van vitale functies, assisteren bij medische ingrepen en het geven van voorlichting aan patiënten. Het ene uur sta je dus patiënten telefonisch te woord en het andere uur help je de huisarts met een (simpele) medische ingreep. Een veelzijdige én belangrijke rol dus! Klinkt uitdagend, toch?

En hoe word je doktersassistente?

Om doktersassistent te worden, is het belangrijk een passende opleiding te volgen. Zonder opleiding kun je namelijk niet aan de slag als doktersassistent. In Nederland zijn er diverse opleidingsmogelijkheden beschikbaar op verschillende niveaus. Een van de meest gebruikelijke routes is de mbo-opleiding tot doktersassistent en deze opleiding kent verschillende vormen. We nemen je mee in de opties hieronder.

Algemene mbo-opleidingen tot doktersassistente

De mbo-opleiding tot doktersassistent is een niveau 4-opleiding die over het algemeen twee tot drie jaar duurt. Tijdens deze opleiding word je voorbereid op de uiteenlopende taken van een doktersassistent. De opleiding combineert zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden en stages in huisartsenpraktijken of ziekenhuizen om echte werkervaring op te doen. Zo word je helemaal klaargestoomd om aan de slag te gaan!

Wil je jouw diploma sneller halen? Of omscholen?

Dat kan! Er bestaan namelijk ook verkorte opleidingen tot doktersassistent. In slechts één jaar kun jij al aan de slag als doktersassistent. Ook perfect wanneer je wilt omscholen en aan de slag wil in de zorg. Er zijn verschillende opties en scholen die deze vorm aanbieden, kijk welke het beste bij jou past.

Wat leer je zoal tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je over medische basiskennis, communicatievaardigheden, administratieve taken en ethische aspecten van de gezondheidszorg. Daarnaast worden praktische vaardigheden zoals het meten van bloeddruk, uitvoeren van laboratoriumtesten en assisteren bij medische ingrepen geleerd. Veelzijdig, toch?

En wat ga je doen na je opleiding tot doktersassistente?

Na het afronden van je opleiding tot doktersassistent zijn er verschillende mogelijkheden. De meeste afgestudeerden vinden werk in huisartsenpraktijken, gezondheidscentra of ziekenhuizen. Naast de directe patiëntenzorg kunnen doktersassistenten ook doorgroeien naar specialistische gebieden zoals dermatologie, cardiologie of kindergeneeskunde.

Wil je werkervaring opdoen en jezelf blijven ontwikkelen?

Na je studie ben je natuurlijk niet uitgeleerd. Er is nog zoveel te ontdekken! Zowel over het vak als over jezelf. Daarom vinden we het belangrijk jou persoonlijke begeleiding te bieden zodat jij jouw groeiplannen waar kunt maken. Wil je meer theoretische kennis opdoen? Wil je verschillende werkervaringen opdoen aankomend jaar of heb je een interessante training voor ogen? Wij helpen je jouw ambities als doktersassistent én als mens te bereiken.
Wil je meer weten? Check ons groeiplan wat we speciaal voor jou hebben ontwikkeld. Wat denk jij, gaan we onze krachten bundelen?

Alvast kennismaken?

Ga jij net beginnen aan je opleiding, zit je er middenin of ben je bijna klaar? Dan kunnen we natuurlijk alvast kennismaken. Dan sparren we samen over jouw plannen en ambities en kijken we of we bij elkaar passen. En dan zien we je hopelijk nadat je jouw diploma hebt behaald.

Je kunt hier je sollicitatie insturen. Tot snel!