Als doktersassistent ben je een belangrijk onderdeel van het medische team. Je staat aan de frontlinie van de patiëntenzorg en speelt een ontzettend belangrijke rol in het soepel laten verlopen van alles in de praktijk. Maar hoe word je nou een goede doktersassistent? En wat zijn de vaardigheden van een doktersassistent eigenlijk?
Als je het ons vraagt zijn een aantal vaardigheden onmisbaar. Wij leggen je uit wat deze zijn én hoe je deze onder de knie krijgt!
De vaardigheden van een doktersassistent
1. Beginnen bij het begin: opleiding en stage
Natuurlijk is het behalen van de opleiding tot doktersassistente essentieel, want daar leer je alles over het vak, de medische kennis en doe je ervaring op tijdens je stage. Zo word je perfect klaargestoomd voor jouw toekomstige baan als doktersassistent.
Maar naast de theoretische opleiding, zijn er natuurlijk ook eigenschappen en vaardigheden die je tot een nóg betere doktersassistent(e) maken.
2. Communicatie is jouw tweede naam
Als doktersassistent ben je constant in contact met patiënten, artsen en andere medische professionals. Daarvoor heb je natuurlijk communicatie skills nodig. Niet alleen duidelijk kunnen communiceren, maar ook goed kunnen luisteren naar de zorgen en behoeften van patiënten zijn essentiële vaardigheden.
Door empathisch en begripvol te zijn, help je patiënten zich op hun gemak te voelen en bouw je vertrouwen op.
Hoe doe je dat?
Meestal zit het al in je, maar er zijn ook zeker trainingen waarbij je jouw communicatie kunt upgraden! Kijk ook eerlijk terug op je communicatie: was ik echt zo duidelijk? Kan ik nog specifieker zijn? Kan ik nog meer informatie inwinnen? En heb ik de patiënt wel écht gehoord?
3. Organiseren gaat je natuurlijk af
De medische praktijk kan een drukke en hectische omgeving zijn, met meerdere afspraken en taken die tegelijkertijd moeten worden afgehandeld. Daarom is het belangrijk om goede organisatorische talenten te hebben.
Denk bijvoorbeeld aan het beheren van afspraken, het bijhouden van medische dossiers en het coördineren van de stroom van patiënten.
Hoe doe je dat?
Organiseren kun je leren. Kijk wat voor jou werkt en probeer altijd het overzicht te bewaren en je taken samen te voegen. Ga dus niet alles door elkaar doen, maar probeer je administratie bijvoorbeeld te bundelen en je taken zo veel mogelijk in te plannen.
4. Je barst van de medische kennis
Hoewel je als doktersassistent geen arts bent, is het toch belangrijk om een medische basiskennis te hebben. Zo kun je namelijk patiënten helpen met eenvoudige medische taken, zoals het meten van de bloeddruk of het afnemen van monsters. En dat maakt je werk ook meteen uitdagender, toch?
Hoe doe je dat?
Na je opleiding tot doktersassistent kun je natuurlijk nog steeds je kennis bijspijkeren. Er zijn verschillende trainingen, cursussen en zelfs gratis onderwijsavonden bij CareAbout.
5. Flexibel en kalm behoren tot jouw talenten
In de medische wereld kunnen situaties snel veranderen en onverwachte problemen ontstaan, dit noemen we ook wel “dynamisch”. Daarom is het belangrijk om flexibel te zijn en goed om te kunnen gaan met stressvolle situaties.
Of het nu gaat om een plotselinge toename van het aantal patiënten of een technisch probleem met de apparatuur, jij bent degene die kalm blijft en snel oplossingen vindt.
Hoe doe je dat?
Ervaring en oefening. Hoe meer ervaring je hebt, hoe flexibeler je bent. Probeer ook altijd de kalmte te bewaren en het hoofd koel te houden, ook wanneer je in een lastige situatie zit. Help jezelf een handje met wat simpele ademoefeningen om de kalmte terug te brengen.
6. Teamwork makes the dream work
Als doktersassistent werk je uiteraard nauw samen met artsen en andere zorgverleners. Daarom is het superbelangrijk om goed te kunnen samenwerken en een teamspeler te zijn.
Door open te communiceren, respect te tonen voor anderen en bereid te zijn om anderen te helpen, kun je een positieve bijdrage leveren aan het gehele team.
Hoe doe je dat?
Investeer in je collega’s, leer ze kennen en geef aan hoe jij prettig werkt en hoe dat voor de ander is. Leer op elkaar in te spelen en duidelijk te communiceren met elkaar. We hebben namelijk allemaal hetzelfde doel: de zorg nóg beter maken!
7. Zoek een mentor
Die vaardigheden in je uppie ontwikkelen is mogelijk, maar niet makkelijk. Het is fijner om iemand aan je zijde te hebben staan die je kan helpen met het ontwikkelen van jouw professionele (en persoonlijke) vaardigheden en eigenschappen!
Bij CareAbout krijg je jouw eigen manager die jou helpt in jouw ontwikkeling, qua kennis, ervaring en persoonlijke groei. We leggen je hier uit wat het groeitraject bij CareAbout precies inhoudt.
In het kort
Zoals je ziet zijn er best wat eigenschappen en vaardigheden die je als doktersassistent goed kunt gebruiken. Maar wees niet te streng: we groeien allemaal, en hoe tof als we elkaar kunnen helpen en steunen daarin? Bij CareAbout wachten we in ieder geval met open armen op je!