Het woord doktersassistent betekent natuurlijk letterlijk de assistent van de dokter. Maar kun je het eigenlijk wel zo noemen? Zo simpel zit het namelijk niet in elkaar! Als doktersassistent speel je een onwijs belangrijke rol als eerste aanspreekpunt van patiënten, maar ook zorg je dat alles in de praktijk soepel verloopt. Zowel voor de patiënten als administratief.

Maar wat doet een doktersassistent precies? En wat mogen ze juist niet doen? Time to find out!

Eerste contactpunt voor patiënten

Bezoekt of belt een patiënt een huisartsenpraktijk? Dan is er 99% kans dat ze als eerst de doktersassistent spreken. Hebben ze een medische vraag? Of willen ze weten of ze terecht kunnen met hun klachten? De doktersassistente staat ze met volle aandacht te woord. Een doktersassistent stelt vaak een aantal gerichte vragen om een goed beeld te krijgen van de klachten.

Dit heet triage: het inschatten van hoe dringend de situatie is (door de juiste vragen te stellen) en vervolgens te bepalen of de patiënt direct hulp nodig heeft. Aan de hand hiervan wordt er wel of geen (spoed)afspraak gemaakt.

Adviezen

Af en toe geeft de doktersassistente zelf advies aan de telefoon, bijvoorbeeld als een patiënt belt met een lichte klacht of een vraag over een medicijn. Maar: de doktersassistent geeft deze adviezen alleen als het bij het takenpakket hoort en hij of zij zeker is van de informatie.

Als het namelijk nodig is, plant de assistente een consult bij de huisarts. Kleine vragen, zoals herhaalrecepten of organisatorische vragen, pakt de doktersassistent bijna altijd zelf op.

Medische procedures en assistentie

Een doktersassistente zit heus niet alleen achter de telefoon en computer gekluisterd. Naast het beantwoorden van de telefoon voert de doktersassistente namelijk ook een aantal medische handelingen uit. En wat zijn die zoal? Denk aan bloeddruk meten, het nemen van een bloedmonster, oren uitspuiten of het hechten van kleine wondjes. Een doktersassistente wordt tijdens haar opleiding en stages perfect klaargestoomd voor deze handelingen.

Ook kan een doktersassistente de huisarts regelmatig assisteren tijdens medische onderzoeken of behandelingen. Stel dat je huisarts een ingreep moet doen waarbij extra handen nodig zijn – zoals het verwijderen van een moedervlek – dan zorgt de assistente dat alle materialen klaarliggen en helpt ze de arts tijdens de ingreep. Zo verloopt alles soepel voor zowel de huisarts als de patiënt. Wel zo prettig!

Administratieve taken en organisatie van de praktijk

Oké, dus de doktersassistent is het eerste aanspreekpunt voor patiënten en ondersteunt in medische handelingen. Wat doet hij/zij nog meer? Een goed georganiseerde praktijk zorgt voor meer rust en overzicht. Daarom zet de doktersassistent zich ook in voor administratieve en organisatorische taken. De doktersassistente plant afspraken in, beantwoordt telefoontjes en houdt bij welke patiënten wanneer moeten komen. Alle informatie over patiënten is perfect in orde, zodat de huisarts meteen de juiste informatie bij de hand heeft tijdens een consult.

Ook zorgt de doktersassistente dat de praktijk er spik en span uitziet! Ze checkt wat er in huis is en bestelt indien nodig nieuwe spullen. Of het nu gaat om verband, spuiten of instrumenten, de doktersassistente zorgt dat de praktijk goed gevuld en voorbereid is voor alle patiënten die langskomen.

Samenwerking met artsen (en andere zorgverleners)

Zoals je wel verwacht, werkt een doktersassistente nauw samen met de huisarts. Maar wist je dat een doktersassistent ook vaak samenwerkt met andere zorgverleners? Denk aan specialisten in het ziekenhuis, fysiotherapeuten en apotheken. De assistente kan bijvoorbeeld afspraken doorgeven aan de apotheek voor medicatie of met een specialist overleggen als dat nodig is voor de behandeling van een patiënt.

Omdat de doktersassistente als een soort spin in het web werkt, is deze rol ontzettend afwisselend en interessant. Alles wordt ingezet om de patiënten de beste zorg te bieden. Hoe mooi is dat? Ook worden er regelmatig overleggen gepland met de huisarts en andere collega’s binnen de praktijk om te bespreken wat er beter kan en om problemen op te lossen.

Wat doet een doktersassistente niet?

Nu je een beter beeld hebt over wat een doktersassistente precies doet wordt het tijd om ook te bespreken welke taken ze juist níet doen. Er zijn namelijk ook genoeg taken die niet bij doktersassistenten horen. Zo stellen ze geen diagnose voor ingewikkelde gezondheidsproblemen; dat is echt de taak van de huisarts of een specialist. Kleine, veelvoorkomende klachten kunnen eventueel aan de telefoon besproken worden, maar niet meer dan dat.

Ook voert een doktersassistente geen ingrepen uit die te complex zijn of speciale medische kennis vereisen. In veel gevallen is de doktersassistente opgeleid om basis medische handelingen te verrichten, maar opereren of ingewikkelde behandelingen uitvoeren ligt buiten de verantwoordelijkheid van een doktersassistent. Ook een behandelplan wordt door de arts opgesteld en niet door de doktersassistent.

Samenvatting wat doet een doktersassistente

We kunnen in ieder geval één ding concluderen: een doktersassistente is een onmisbare hulp in de huisartsenpraktijk. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor patiënten, voert verschillende medische handelingen uit en zorgt dat de praktijk soepeltjes draait. Daarnaast staat de zorg voor patiënten altijd op nummer één!

Ingewikkelde ingrepen of het stellen van diagnoses wordt door de arts gedaan. De doktersassistente zorgt er wél voor dat alles klaarstaat en goed verloopt, maar houdt zich aan de medische grenzen die bij haar werk horen. Kortom: een doktersassistente doet veel, maar werkt altijd binnen veilige en duidelijke grenzen in de zorg voor patiënten. Lijkt het jou leuk om te werken als doktersassistent? Laten we dan onze krachten bundelen en kom werken bij CareAbout! Je krijgt persoonlijke begeleiding voor jouw ontwikkeling, een groeibudget en je kunt zelfs gebruik maken van een leaseauto. Bekijk hier waarom je vandaag nog wilt solliciteren!