Knallend het nieuwe jaar in! Die klinkende champagneglazen en het spetterende vuurwerk zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar zijn ook het startschot van een nieuw jaar. Een jaar waarin jij weer gaat leren, groeien en ontwikkelen!

Ga jij dit jaar een nieuwe hobby uitproberen? Gezonder eten? Meer sporten? Of je verder ontwikkelen op je werk? Alles is mogelijk!
In januari ga je vol goede moed aan de slag, maar toch… halverwege de maand begint je motivatie op te raken. Hoe komt dat toch?

Vaak stellen we veel te veel én te strenge voornemens op. En tja, die houd je niet vol. Maar hoe stel je nou goede voornemens op en nog belangrijker: hoe houd je ze wél vol?

Goede voornemens opstellen én volhouden doe je zo

1. Kies doelen die écht bij je passen

Goede voornemens zijn van jou en niemand anders. Ga dus goed na of je jouw goede voornemens opstelt omdat jíj het belangrijk vindt, of omdat anderen het je opdringen. En dit kun je heel simpel doen, stel jezelf de vraag: waarom wil ik dit?

Als je iets doet omdat het bijvoorbeeld populair is, maar het eigenlijk niet bij je past, wordt het lastig volhouden. Kies daarom doelen die aansluiten op wie jij bent, jouw interesses en ambities.

2. Stel positieve doelen op

Geef een positieve draai aan je voornemens! En nee, niet alles hoeft extreem positief te zijn, maar het gaat vooral om hóe je ze opschrijft. Zeg bijvoorbeeld niet: “ik wil nooit meer snoepen”, maar zeg: “ik wil gezonder snacken”. Zeg niet: “ik moet afvallen”, maar zeg: “ik wil me fitter voelen”. Zeg niet “ik mag geen fouten meer maken op werk”, maar zeg: “ik wil leren van mijn fouten”.

Volgens mij snap je’m wel, toch? Wees lief voor jezelf, ook in je voornemens. Door ze positief op te stellen zijn ze makkelijker vol te houden en voelen ze bovendien minder streng!

3. Maak je doelen concreet

“Meer ontwikkelen” klinkt goed, maar wat houdt dat dan precies in? Het is goed om je voornemens concreet op te schrijven. Zo weet je zelf waar je aan toe bent en is het makkelijker om actie te ondernemen. Denk bij “meer ontwikkelen” bijvoorbeeld aan:

  • Een nieuwe training of cursus volgen binnen mijn vakgebied
  • Een dagboek bijhouden met wat er goed en minder goed ging die dag
  • Elke ochtend mediteren
  • Een nieuwe sport, bijvoorbeeld tennis, wekelijks beoefenen

Hoe specifieker je bent, hoe makkelijker het is om je eraan te houden. Je hoeft namelijk niet nogmaals na te denken over wát je precies moet doen. De actie is al duidelijk, dus je kunt gelijk aan de slag! Gebruik een app of notitieboek om je voortgang bij te houden. Het voelt heerlijk om doelen af te vinken!

4. Begin klein

Het nieuwe jaar gaat van start; het liefst ga je meteen hard met je voornemens aan de bak. Maar go hard or go home geldt niet altijd. Het is misschien verleidelijk om meteen hard van stapel te lopen, maar meestal werkt dat averechts.

Te grote stappen nemen lijkt misschien effectief, maar op de lange termijn houd je dat niet vol. Het is beter om kleine aanpassingen te maken in leefstijl en je nieuwe doelen. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Gooi dan niet ineens je hele dieet overhoop, maar start met minimaal één gezonde maaltijd per dag. Bouw dit langzaam uit naar ook een gezonde lunch en een voedzaam ontbijt.

Kleine veranderingen hebben juist een grote impact als je ze volhoudt. Bovendien voelen ze minder overweldigend!

5. Maak een plan

Je voornemens opschrijven is stap één, maar een duidelijk plan is daarbij ontzettend belangrijk. Want zonder concreet plan wordt het lastig om je voornemens vol te houden. Wil je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf? Plan dan ook een (vaste) avond in je agenda waarop je tijd voor jezelf neemt. Een duidelijk plan kan bijvoorbeeld zijn:

  • Haal gezonde snacks in huis zodat je niet naar de chips grijpt
  • Plan je sportles of sessie elke dinsdagavond in
  • Maak een weekplanning zodat je tijd vrijmaakt voor je hobby’s
  • Kies een interessante cursus of training uit en plan hem vast in

6. Gun jezelf flexibiliteit

Niemand is perfect, dus ook jij kunt het allemaal niet perfect doen. En weet je wat? Dat is helemaal niet erg. Een keer een sportsessie overslaan of een dag chocola eten betekent niet meteen dat je hebt gefaald. Dat hoort er gewoon bij!

Pak de volgende dag je goede voornemens weer op. Wees aardig voor jezelf als je een keer de mist ingaat; het gaat om het grotere plaatje.

7. Haak een vriend(in) aan

Samen is toch leuker dan alleen? En bovendien een stuk makkelijker! Zoek een vriend(in) of collega die een vergelijkbaar doel heeft. Ga samen wandelen, sporten of motiveer elkaar om door te zetten. Dat houdt het leuk, gezellig én je blijft gemotiveerd. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen!

8. Yes, vier je succes!

Elke stap vooruit is een overwinning, hoe klein ook. Ben je bijvoorbeeld al twee weken gestopt met roken? Trakteer jezelf dan op een leuk uitje of een cadeautje dat je al een lange tijd wil. Blijf jezelf motiveren en belonen, en dat kan ook gewoon klein!

9. Ben flexibel en blik terug

Tja, we zijn uiteindelijk allemaal mensen. Soms veranderen je prioriteiten, en dat is ook oké. Blik daarom elke maand even terug op je goede voornemens: wat werkt goed en wat kan beter? Welke goede voornemens sta je nog achter en welke passen eigenlijk niet (meer)?

Misschien besluit je om je doel aan te passen of zelfs helemaal te schrappen, en dat is helemaal prima. Het gaat erom waar jij je goed bij voelt. Goede voornemens moeten je leven fijner maken, niet stressvoller!

En vergeet niet: wees trots op jezelf

Elk stapje dat je zet, is een stap in de goede richting. Het draait niet om perfectie, maar om groei! Geef jezelf daarom de ruimte en blijf geloven in je eigen kunnen. En er is echt geen man over boord als het een keer niet zo gaat zoals je had gehoopt. Het gaat om het totaalplaatje! Dus… Welke goede voornemens ga jij opstellen?