Een grapje, een onschuldige opmerking of opzettelijk buitensluiten. Helaas komt racisme op de werkvloer nog steeds voor. Gelukkig lijkt dit steeds minder te worden, maar vaak zijn het opmerkingen die onbedoeld kwetsend zijn. Daarom blijft het belangrijk racisme op de werkvloer bespreekbaar te maken en hier voorlichting over te geven. Benieuwd wat racisme op de werkvloer precies inhoudt en wat jij er zelf aan kan doen? Wij leggen het je uit! 

Wat is racisme precies?

Racisme is in feite het discrimineren van een persoon of groep op basis van huidskleur en/of afkomst. Vaak zijn opmerkingen of benaderingen niet racistisch bedoeld, maar komt het wel zo over op de ontvanger. Er zijn natuurlijk uitzondering: sommige uitingen zijn overduidelijk racistisch. Maar op de werkvloer zijn het vaak “onschuldige” opmerkingen. Denk bijvoorbeeld aan opmerkingen bedoeld als grapje. De zender bedoelt het misschien grappig, maar voor de ontvanger kan het zeer kwetsend zijn. Wanneer dit op de werkvloer gebeurt kan een collega zich buitengesloten gaan voelen, terwijl de zender het waarschijnlijk niet zo bedoelde. Daarom is het altijd goed om racisme bespreekbaar te maken, zodat iedereen zich prettig voelt op de werkvloer.

Wat kun jij tegen racisme doen?

Voorkomen is beter dan genezen. En zo werkt het natuurlijk ook met racisme. Geef goede voorlichting en zorg ervoor dat racisme bespreekbaar wordt en uiteindelijk verdwijnt op de werkvloer. Wanneer er eenmaal een incident plaatsvindt betekent dat medewerkers daar de dupe van zijn. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Maar wat kun je doen om racisme bespreekbaar te maken en racistische opmerkingen of benaderingen te voorkomen?

  • Maak het bespreekbaar. Geef collega’s de kans om vertrouwelijk aan te geven wanneer ze zich gediscrimineerd hebben gevoeld. Een vertrouwenspersoon kan hierbij helpen. Samen kunnen ze dan kijken naar een gepaste oplossing.
  • Geef voorlichtingen. Sommige collega’s of leidinggevenden zijn zich van geen kwaad bewust, terwijl ze anderen kwetsen. Geef daarom voorlichting aan je collega’s en leidinggevenden. 
  • Stel vragen, toon interesse. Twijfel je over iets? Of je iets wel of niet kan zeggen? Of ben je nieuwsgierig naar iets? Stel vragen, toon interesse en luister naar je collega’s. Over het algemeen staat iedereen open voor een gesprek. 

Wat doen wij tegen racisme?

Bij CareAbout discrimineren wij niet. Niet op huidskleur en niet op afkomst. Maar natuurlijk ook niet op leeftijd, geslacht, geaardheid of andere persoonlijke kenmerken. In ons interne team krijgen we trainingen om dit te voorkomen en hoe we omgaan met discriminatie wanneer een incident plaatsvindt. We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij ons. Deel jij deze mening met ons? En werk je als Dokters- of Apothekersassistent? Of als Apotheker? Join ons team!