Een zorgverlener zijn betekent elke dag nieuwe uitdagingen. Geen dag is hetzelfde! Één van die uitdagingen is helaas ook een te hoge werkdruk in de zorg. Er is een enorm tekort in de zorg en de werkdruk ligt soms torenhoog. Hoewel het een veelbesproken onderwerp is en het steeds meer aandacht krijgt, is het toch lastig als je er nu middenin zit. Je kan er stress-klachten van krijgen en zelfs een burn-out. Het probleem ligt natuurlijk niet bij jou als zorgverlener, maar wat kun je zelf doen om zo min mogelijk last te hebben van de hoge werkdruk? Wij geven je in deze blog 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Waarom is de werkdruk in de zorg zo hoog?

De werkdruk in de Nederlandse zorgsector is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Verschillende factoren dragen bij aan deze hoge werkdruk, waaronder personeelstekorten, administratieve lasten, complexe zorgbehoeften van patiënten en een toenemende vraag naar zorg. Als gevolg hiervan ervaar je wellicht als zorgverlener een gevoel van overbelasting en stress tijdens en misschien zelfs na je werk.

Wat kun je zelf doen aan een te hoge werkdruk in de zorg?

Prioriteiten stellen. Als mens, en zeker als zorgverlener, is het belangrijk om prioriteiten te stellen en eventueel taken te verdelen als dat mogelijk is. Kijk welke taken dringend zijn en welke later kunnen. Kan een collega helpen met een taak? Probeer een goede en efficiënte verdeling te maken van de taken.

Tijdmanagement. Aansluitend op de vorige tip is het slim om efficiënt met je tijd om te gaan. Gebruik agenda’s en takenlijsten om je taken van de dag in te plannen. Probeer taken ook te bundelen. Moet je administratie doen? Doe dit dan zo veel mogelijk samen zodat je echt geconcentreerd kunt werken. Stel wel een realistische takenlijst op en neem voldoende pauze om even je hoofd uit te zetten.

Praat met je leidinggevende. Het is altijd moeilijk aan te geven wanneer iets te veel wordt, maar het is wél belangrijk. Merk je dat je tegen je grenzen aanloopt? En is de werkdruk echt te hoog? Spreek het uit naar je leidinggevende. Vind je het lastig dit met je leidinggevende te bespreken? Trek dan collega’s, HR of een contactpersoon aan de mouw. Het is essentieel dat je dit bespreekbaar maakt, zo kunnen anderen je helpen en eventueel de werkdruk verminderen.

Zorg goed voor jezelf. Zelfzorg is natuurlijk belangrijk voor iedereen, maar extra belangrijk voor jou als zorgverlener. Jouw werk vraagt heel wat van je, daarom is het essentieel dat je jezelf zelfzorg gunt. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen door gezonde gewoonten in te brengen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voedzame voeding, voldoende slaap en ontspanningstechnieken zoals meditatie of mindfulness. Op deze manier verminder je jouw stresslevel en maak je jezelf veerkrachtiger.

Stel grenzen. Een van de moeilijkste dingen die er is: grenzen aangeven. Het is echter van belang om je eigen grenzen te herkennen én deze aan te geven bij anderen. Stel grenzen tussen je werk en privé en stel grenzen in hoeverre je de werkdruk aankan. Grenzen zijn voor iedereen anders, dus vergelijk je ook niet met je collega. Probeer werkgerelateerde zorgen buiten werktijd los te laten, zodat je een gezonde werk-privé balans behoudt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst!

Natuurlijk blijft de te hoge werkdruk in de zorg een groot probleem dat jij niet in je eentje op kunt lossen. Maar toch hopen we dat je met deze tips in ieder geval lekker in je vel blijft zitten. Onthoud dat het belangrijk is dat je jouw grenzen aangeeft en jezelf uitspreekt. Samen met je collega’s, leidinggevende en/of contactpersoon kijk je naar de beste oplossing.

Wil je dit niet alleen doen?

Ben je een dokters- of apothekersassistent en wil je graag iemand naast je zijde hebben staan? Bij CareAbout krijg je jouw eigen manager die samen met jou werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, maar die je ook altijd mag bellen als er wat is. Jouw manager houdt altijd een oogje in het zeil. Fijn, toch? Zie hier wat er allemaal mogelijk is voor jou.