YES, de zomer is er! De tijd van zon, zee, vakantie en… drukte. Terwijl de meeste mensen genieten van hun vrije tijd, blijven doktersassistenten en apothekersassistenten hard aan het werk. De zomer kan een hectische periode zijn, met veel patiënten die net terug zijn van vakantie met allerlei kwalen of die zich voorbereiden om weg te gaan. Bovendien gaan je collega’s ook op vakantie.

Hoe houd je dan tóch het hoofd koel?

Tips voor een koel hoofd tijdens de zomer in de zorg

Hoe zorg je er dan voor dat je het hoofd koel houdt tijdens deze drukke periode? Wij geven je 10 tips om de zomerperiode met een lach door te komen!

1. Plan je dag slim in

Een goede planning is het halve werk. Zorg ervoor dat je dag goed georganiseerd is, zodat je precies weet wat je wanneer moet doen. Maak gebruik van to-do-lijsten en probeer je taken zo veel mogelijk te bundelen. Natuurlijk hangt het sterk af van alles dat gebeurt die dag, maar houd voor jezelf zo veel mogelijk een overzicht.

2. Drink genoeg! En eet gezond

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is echt belangrijk: blijf gehydrateerd en eet je vitamientjes! In de zomer kan de hitte je energie snel opzuigen, vooral als je de hele dag bezig bent. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij de hand hebt en drink regelmatig. Vermijd te veel koffie en frisdrank, want die kunnen je juist uitdrogen.
Zorg daarnaast voor een lunch vol vezels, eiwitten en gezonde vetten die je lekker veel energie geven de gedurende de dag!

3. Neem je pauze

Het kan verleidelijk zijn om door te werken zonder pauze, zeker als het druk is. Maar korte pauzes zijn ontzettend belangrijk om je energieniveau op peil te houden en heel even je hoofd leeg te maken.
Loop even naar buiten voor wat frisse lucht, rek je uit of doe een korte meditatie of ademhalingsoefening. Slechts een paar minuten diep in en uit ademen kan een groot verschil maken in hoe je je voelt!

4. Werk samen als team

Vergeet niet: je bent nooit alleen! Vertrouw op je collega’s en werk samen als een team. Verdeel de taken eerlijk en help elkaar waar nodig. Als je ziet dat een collega het druk heeft, bied dan aan om te helpen. Zo creëer je een veilige omgeving voor elkaar, het is altijd fijn om te voelen dat iemand je uit de brand kan helpen!

5. Zorg voor frisse lucht

Probeer de werkomgeving zo comfortabel mogelijk te houden. Zorg voor goede ventilatie of airconditioning, zodat het binnen niet te warm wordt. Een te warme werkomgeving kan je namelijk vermoeider maken en je concentratie verminderen. En dat willen we natuurlijk niet!
Is er geen fijne ventilatie of kun je geen raam openzetten? Geef dit dan aan bij je leidinggevende.

6. Blijf Positief

Een positieve mindset maakt altijd verschil. Probeer het beste te maken van de situatie en focus op wat goed gaat. Lach om kleine foutjes en zie ze als leermomenten in plaats van jezelf af te straffen. Zelfs tijdens drukte moet er ruimte zijn voor humor en positiviteit. Dat maakt het een stuk ontspannender!

7. Stel je grenzen

Het is echt belangrijk om je eigen grenzen te kennen en aan te geven. Als je voelt dat het te veel wordt, praat dan met je leidinggevende of collega’s. Het is beter om hulp te vragen dan om overbelast te raken. Echt waar! Je kunt namelijk niet voor anderen zorgen als je zelf op je tandvlees loopt.

8. Zorg voor jezelf buiten werktijd

Wat je buiten werktijd doet, is net zo belangrijk als wat je tijdens werktijd doet. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, gezond eet en tijd neemt voor ontspanning. Niet alleen voor je werk, maar vooral voor jezelf.
Doe dingen die je leuk vindt en die je energie geven, of het nu gaat om een avondje uit met vrienden, een goed boek lezen of een wandeling maken. Doe wat bij jou past en wat jij nodig hebt!

9. Onthoud je eigen drijfveren

Blijf jezelf herinneren aan waarom je dit werk doet. Je helpt namelijk mensen en maakt écht een verschil in hun leven. Dat kan je door de drukte heen helpen en je werk extra betekenis geven. En ja, werken in de zorg kan soms onwijs zwaar zijn, maar het is ook ontzettend waardevol!

10. Schrijf alles op

Soms lijkt je hoofd een grote wirwar van gedachten wanneer je het druk hebt. Probeer een moment te pakken om alles van je af te schrijven. Of het nu gedachtenspinsels zijn, to-do’s of andere zaken die in je hoofd blijven hangen. Schrijf het op en laat het (voor nu) los!

Dus, hoe houd je het hoofd koel tijdens de zomer in de zorg?

Terwijl de zomerhitte stijgt en de werkdruk toeneemt, onthoud deze tips om het hoofd koel te houden. Jij kan dit! En vergeet niet: door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Laten we de zomer rocken!