Ben jij iemand die graag mensen helpt, interesse heeft in de gezondheidszorg én niet bang is voor een beetje multitasken? Dikke kans dat een carrière als doktersassistente precies bij jou past! Maar voordat je je inschrijft voor een opleiding of je cv opstuurt, laten we eens kijken wat het beroep van doktersassistente inhoudt en of het echt iets voor jou is!

Wat doet een doktersassistente precies?

Als doktersassistente ben je als het ware de rechterhand van de arts. Maar eigenlijk ben je nog veel meer dan dat! Je hebt onwijs diverse taken die verschillen van administratieve werkzaamheden tot medische handelingen. Een typische dag kan bestaan uit:

 • Patiënten ontvangen en geruststellen. Jij bent bijna altijd het eerste gezicht dat patiënten zien als ze de praktijk binnenkomen. Soms zijn ze gestrest, angstig of verdrietig. Aan jou de mooie taak om je sociale skills in te zetten en de juiste hulp te bieden.
 • Afspraken plannen. Je beheert de agenda van de arts en de patiënten en zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt.
 • Medische handelingen uitvoeren. Kleine medische handelingen horen ook bij jouw takenpakket. Denk aan het meten van bloeddruk, het afnemen van bloed of het verzorgen van wonden.
 • Administratie bijhouden. Van patiëntendossiers bijwerken tot het verwerken van verzekeringsinformatie, jij zorgt dat alles netjes wordt bijgehouden!

En waarom zou je doktersassistente worden?

Er zijn natuurlijk miljoenen redenen te verzinnen waarom doktersassistent het beste beroep is dat bij je past. Maar hier zijn er in ieder geval een paar:

 • Menselijk contact. Vind je het leuk om met mensen in contact te zijn? Als doktersassistent zet jij continu je sociale vaardigheden in. Je voelt mensen goed aan en weet ze op de juiste manier te woord te staan. En het leuke? Je helpt mensen écht.
 • Afwisseling. Geen dag is hetzelfde. En ja, dat zegt iedereen. Maar als doktersassistente is dat echt zo! De variatie in taken houdt je werk interessant en je leert elke dag weer iets bij.
 • Betrouwbare baan. De gezondheidszorg is een sector waar altijd vraag naar is. Dit betekent dat je een stabiele baan kunt hebben met goede vooruitzichten. Ook fijn!
 • Vaardigheden ontwikkelen. Je leert ontzettend veel verschillende vaardigheden, van medisch tot administratief. Deze skills zijn altijd handig in je werk, maar ook privé!

Is doktersassistent iets voor jou?

Hoewel er veel positieve kanten zijn aan het zijn van doktersassistente, is het belangrijk om ook de uitdagingen te overwegen. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of dit beroep bij jou past:

 • Ben je stressbestendig? De gezondheidszorg kan ongelooflijk hectisch en stressvol zijn. Kun jij kalm blijven onder druk en snel schakelen tussen verschillende taken?
 • Heb je goede communicatieve vaardigheden? Je moet duidelijk maar ook vriendelijk kunnen communiceren met patiënten, artsen en collega’s. Goede communicatie is daarom megabelangrijk!
 • Ben je nauwkeurig? Fouten maakt iedereen. Maar fouten in de gezondheidszorg kunnen ernstige gevolgen hebben. Nauwkeurigheid en aandacht voor je taken staan daarom ook altijd centraal in dit vak.
 • Kun je omgaan met ziekte? De moeilijke kant van het vak…: je zult vaak in aanraking komen met mensen die ziek zijn of pijn hebben. Het is belangrijk dat je hier goed mee om kunt gaan zonder dat het je te veel raakt.

Hoe word je eigenlijk doktersassistente?

Als je denkt dat doktersassistente worden iets voor jou is, dan is de volgende stap het volgen van de juiste opleiding. In Nederland kun je de MBO-opleiding tot doktersassistente volgen, die meestal drie jaar duurt. Ook zijn er versnelde trajecten, waarin je binnen een jaar doktersassistent bent.

Tijdens deze opleidingen leer je alle vaardigheden die je nodig hebt, van medische kennis tot administratieve taken. Daarnaast doe je vaak praktijkervaring op via stages, zodat je helemaal klaargestoomd wordt voor het vak!

Conclusie doktersassistente worden, is het iets voor mij?

Doktersassistent worden kan een superleuke en interessante carrière zijn voor degenen die graag anderen helpen en interesse hebben in de medische wereld. Het biedt onder andere stabiliteit, variatie én de mogelijkheid om echt een verschil te maken in het leven van mensen. Maar let op: het is ook een veeleisende baan die om een specifieke set van vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken vraagt.

Dus, is doktersassistente worden iets voor jou? Als je enthousiast wordt van het idee om een belangrijke rol te spelen in de gezondheidszorg en je klaar bent voor de uitdagingen die daarbij komen kijken, dan is het antwoord waarschijnlijk “ja!”. Neem de tijd om te onderzoeken, praat met zorgverleners en ontdek of deze veelzijdige en betekenisvolle carrière de juiste keuze is voor jou!