Je kent het wel. Werken, boodschappen doen, nog even snel afspreken met die ene vriend(in), de keuken schoonmaken, de was doen en snel naar bed want morgen moet je weer vroeg op. Terwijl je to-do lijstje zich nog verder opsomt in je gedachten probeer je nog een beetje op tijd te slapen. Stress begint een steeds grotere rol te spelen in (langdurig) ziekteverzuim. Tussen de 25 en 34 jaar zijn stressgerelateerde klachten zelfs nummer 1 van het ziekteverzuim. Stress kent veel nare gevolgen, zowel fysiek als mentaal. Niet voor niets dat er steeds meer aandacht gaat naar stress op het werk. Een van de factoren die kunnen zorgen voor overmatige stress is een verstoring van de werk-privé balans. Door een juiste balans te creëren én te behouden kan overmatig stress (over onder andere werk) verminderen. Bij CareAbout streven we niet alleen naar geluk op het werk, maar ook met jezelf. Daarom vinden we het ook belangrijk dat voor iedereen een juiste werk-privé balans bestaat. Hieronder een aantal tips om het te creëren en/of te behouden.

    • Zeg minder vaak “ja” tegen dingen waar je geen energie van krijgt – Tuurlijk krijgt iedereen te maken met taken die je liever niet doet. Maar heb je een keer te weinig energie om af te spreken of zit je dag al vol genoeg met taken? Dan is nee ook een antwoord. Durf je eigen grenzen aan te geven!

 

    • Vraag op tijd om hulp – Loop je over op werk? Vraag hulp aan een collega! Loop je over thuis? Vraag je familie of vrienden! Niet alles hoef je alleen op te lossen, ook al kan dat wel zo voelen. Mensen vinden het (meestal) juist fijn om je te helpen.

 

    • Spreek met jezelf een tijd af dat je niet meer bereikbaar bent – Heb je even behoefte aan rust? Ga even offline vanaf een bepaalde tijd. Neem tijd voor jezelf zonder gestoord te worden door mails, appjes, belletjes of andere sociale media.

 

    • Neem voldoende verlof op – Het klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar vergeet niet voldoende verlof op te nemen. Een dagje rust kan al een verademing zijn, en dan ook écht even niets doen.

 

  • Wees niet te perfectionistisch – Goed werk willen leveren is een goede eigenschap, maar probeer te herkennen wanneer het voldoende is.

Podcast tip: wil je meer weten over het onderwerp stress? Luister dan de podacast “Omgaan met stress” van de Podcast Psycholoog. Je vindt de podcast hier.