Het ontwikkelen van een Growth Mindset gaat niet vanzelf, maar uiteindelijk krijg je er veel voor terug. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe pak je het aan? In deze blog vertellen we over de verschillen tussen een Growth en Fixed Mindset. Daarnaast geven we je 7 voor het ontwikkelen van een Growth Mindset zodat jij het beste uit jezelf kan halen!

Zo sta je, wanneer je een Growth Mindset hebt, meer open voor leerprocessen, creativiteit en kan je buiten je comfortzone bewegen zonder angst te laten overheersen. Benieuwd wat beide Mindsets inhouden en wat het verschil tussen een Fixed Mindset en een Growth Mindset precies is? En hoe je zelf eerste stappen in kan zetten naar een Growth Mindset? Lees snel verder!

First things first: wat is een Fixed Mindset?

Een Fixed Mindset betekent in feite dat je gelooft in talenten. Talenten en vaardigheden zijn aangeboren, en als je ze niet hebt, kun je ze ook niet écht ontwikkelen. Je blijft liever de dingen doen waarvan je zeker weet dat je er goed in bent. Nieuwe dingen buiten je comfortzone voelen angstig en niet haalbaar, je hebt er immers de vaardigheden niet voor. Dit wordt ook wel de self-fulfilling prophecy genoemd. Je denkt dat je het niet kan (je denkt dat je er geen talent of vaardigheden voor hebt), en gaat dus ook niet je best doen om het te proberen en leren. Het resultaat: de negatieve opvatting over jezelf dat je het niet kan wordt bevestigd. Maar waarom zou je dit eigenlijk niet omdraaien? Geloven dat je het wél kan?

Wat is een Growth Mindset?

Dat is waar een Growth Mindset om de hoek komt kijken. Een Growth Mindset is geloven dat je het wél kan, geloven in het leerproces en leren van je fouten. Ons brein is neuroplastisch, wat wil zeggen dat het nieuwe verbindingen kan aangaan tussen neuronen. Het vergt wat oefening en tijd, maar je kunt je hersenen dus echt trainen in nieuwe gewoonten en dus… mindset ;). 

Weet je nog dat je als kind op dat net te grote speelrek klom? Of iets at waarvan je eigenlijk niet wist hoe het zou smaken? Precies, als kind heb je een Growth Mindset. De klassieke uitspraak van Pippi Langkous is niet voor niks “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Wat jammer eigenlijk dat we dat op latere leeftijd vaak verleren! Allemaal leuk en aardig die Growth Mindset, maar hoe oefen je dat dan?

7 Tips voor het ontwikkelen van een Growth Mindset

  1. Leer waar jouw angsten vandaan komen en leer ze herkennen. Probeer het idee dat intelligentie en talenten vaststaan los te laten;
  2. Focus je op het leerproces, houd niet te veel vast aan cijfermatige resultaten. Als je je best hebt gedaan en toch een 6 haalt, mag je alsnog heel trots zijn op je harde werk;
  3. Laat perfectionisme niet de overhand nemen. Je hoeft niet de beste te zijn in alles, focus op oefening en het leren;
  4. Vergelijk niet met anderen, maar erken je eigen groei. Dat je niet het hoogste cijfer hebt gehaald neemt niet weg dat je hoger hebt gescoord dan de vorige keer; 
  5. Leer van je fouten. Fouten maken mag en is hartstikke menselijk. Zie het als een uitdaging om ervan te leren en de volgende keer de fout voor te zijn. 
  6. Probeer iedere dag iets nieuws. De kans dat je iets vindt wat je leuk vindt is hierdoor groter. Belangrijker nog is dat je snel een persoonlijke groeimindset ontwikkelt waarin je uitdagingen ziet in plaats van problemen, en niet bang bent om nieuwe dingen te proberen.
  7. Ontwikkel de gewoonte om jezelf aan te moedigen  door positieve zelfpraat te gebruiken. Concentreer je op hoe goed je je zult voelen als je je nieuwe vaardigheid onder de knie hebt.

 

tips_growth_mindset_care_about

Ontwikkel jezelf bij CareAbout!

Bij CareAbout vinden we leergierigheid belangrijk en willen we leren van onze fouten in plaats van erin blijven hangen. Een Growth Mindset past daar perfect bij! 

Wil jij graag veel ervaring opdoen, jezelf professioneel verdiepen en persoonlijk ontwikkelen? Ontdek hoe wij jou hét traineeship kunnen bieden met onze specifieke Ontplooiingstrajecten om dat te bereiken.

Wil jij weten of werken bij CareAbout iets voor jou is? Doe dan de test! 

Podcast tip: wil je meer weten over de Growth Mindset? Luister dan de podcast “Boekenclub: Mindset – Carol Dweck” van Ben Tiggelaar. Hij bespreekt in deze podcast het boek van Carol Dweck. Je vindt de podcast hier.