Lekker weer, thuiswerken en een gedeeltelijke lockdown. Dat is de situatie waar velen nu in zitten. Maar hoe houd je het hoofd koel en houd je het thuiswerken nog vol? Het zit er (hopelijk) bijna op en hopelijk kunnen we snel weer samenkomen. Tot die tijd moeten we nog even volhouden thuis. Om jullie hierbij een handje te helpen heeft CareAbout een lijst met zes handige tips gemaakt voor thuiswerken.

  1. Pauzes tijdens werken

Zorg ervoor dat je tijdens het werken pauzes in last. Veel mensen kunnen compleet verdwaald raken in hun werk en daarom is het belangrijk dat er soms van weg stapt. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, luister naar een podcast, lees een boek of bekijk filmpjes die jou kunnen helpen in jouw werkgebied. Als jij gewend bent tijdens je werk een ommetje te maken, probeer dit dan tijdens het thuiswerken ook te doen.

  1. Routine onderhouden

Een heel belangrijk deel van je leven is routine. Sta niet te laat op en ga niet te laat slapen. Zo kan je optimaal gebruik maken van je dag en merk je verschil in werkcapaciteit. Probeer je in de ochtend compleet klaar te maken voor de dag ( bijvoorbeeld douchen en aankleden ) zodat je dag als een normale werkdag aanvoelt. Ontbijten is erg belangrijk. Zorg voor een voedzaam ontbijt met een stuk fruit en drink genoeg water. Zo blijf je gezond, fris en verkrijg je meer energie.

  1. Werk en privé scheiden

Omdat jouw werk en privé in elkaar overloopt doordat je thuiswerkt, is het belangrijk dit zo veel mogen proberen te scheiden. Kies een plek in het huis waar jij rustig te werk kan en wees niet bang om tegen jouw huisgenoten te zeggen dat jij niet gestoord wilt worden. Ook is het belangrijk om jouw werkplek op te ruimen nadat je gewerkt hebt omdat je dan je werkdag afsluit. Opruimen geeft ook rust en voorkomt onnodige stress.

Zorg ervoor dat jouw werkplek thuis zoveel mogelijk in te richten zoals jouw werkplek er op je werk eruit ziet. Zo voelt het meer alsof je op je werk aan het werk bent. Als je een bureau en bureaustoel in huis hebt is het fijn om daar je werkplek van te maken.  Af en toe staand werken geeft afwisseling op langdurig zitten. Misschien kun je een staan werkplek creëren door een (tijdelijk) bureau op ellebooghoogte te maken. Als je een belletje hebt probeer dan ook te lopen of te staan. Zo wissel je je houding af en voorkom je klachten aan de rug en nek.

  1. Contact onderhouden

Probeer niet al jouw contact online te onderhouden. Dit geldt voor zoal collega’s als vrienden en familie. Het is erg belangrijk voor je gezondheid om je naasten in het echt te blijven zien. Ondanks de maatregelen is er altijd een oplossing om live contact te onderhouden. Met een collega een wandeling maken in het lokale park is een goed combinatie van contact onderhouden en beweging. Ook door af en toe met een vriend of familie lid te wandelen of af te spreken voorkom je dat je jezelf alleen bezighoudt met werk. Ook voorkomt het dat je je alleen gaat voelen.

  1. Gemotiveerd en geïnspireerd blijven

Om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven is het belangrijk dat je jezelf blijft herhalen waarom je je werk doet. Herinner jezelf er bijvoorbeeld aan wat jouw invloed binnen het bedrijf is en wat de doelen van jouw werk zijn. Door je hobby’s te onderhouden blijf je ook geïnspireerd. Als je nog geen specifieke hobby’s had, probeer jezelf dan in je vrije tijd iets nieuws aan te leren.

Een motivatiebrief schrijven met daarin een zelfgeschreven motiverende tekst kan ook helpen met motivatie onderhouden. Zet er bijvoorbeeld voor jezelf in waarom je jouw werk doet en wat je ervan over houdt. Ook kan je er in zetten wat je hebt bereikt door je werk en wat je collega’s aan jou hebben. Elke keer wanneer je je motivatie verliest, lees je je motivatiebrief een keer door en krijg je meer zelfvertrouwen.

Wat veel mensen ook kan helpen om gemotiveerd te blijven is het maken van planningen en takenlijsten. Door op papier te zetten wat je op jouw werkdag moet doen kun je duidelijk terug zien hoe waardevol jouw werkdag is geweest. Het wegstrepen van taken die voltooid zijn geeft ook rust in je hoofd.

  1. Afleiding vermijden

Het blijft voor iedereen lastig om tijdens je werk afleiding te vermijden. Probeer jezelf er op te trainen dat je niet je telefoon pakt voor afleiding tijdens de gehele werkdag. Als je het erg lastig vind om jezelf aan te leren je telefoon niet te pakken, kan je je afleiding ook in een andere kamer leggen. Probeer zelfs in pauzes niet op je telefoon te zitten; een frisse neus halen of praten met je huisgenoten is beter voor langdurige concentratie.

Welke tips ga jij gebruiken? Laat het ons weten via een van onze social media kanalen:

Instagram: @careabout_nl

Facebook: @careabout.nl