Gezondheid; een van de allerbelangrijkste dingen in je leven. Dat bleek de afgelopen jaren maar weer door de heersende epidemie. Niet alleen corona was flink aanwezig, ook beweren sommige mensen dat er een burn-out epidemie gaande is. Ondanks deze epidemieën is het altijd een goed idee om goed voor jezelf te zorgen. Iedereen heeft het druk, maar door de juiste balans te bewaren en jezelf op nummer één te zetten kun je een leefstijl creëren die goed bij je past. Bovendien krijg je er (als het goed is) energie voor terug! Vergeet niet dat “gezond zijn” voor iedereen iets anders betekent. Iets is niet per definitie (on)gezond, het gaat erom wat jou een fit en gezond gevoel geeft. 

Wat gezondheid betreft gaan mensen gaan vaak voor quick fixes. Hoofdpijn? Neem een paracetamol. Vermoeid? Neem nog een bakje koffie. Honger? Neem even een koekje. Er is natuurlijk niets mis met een paracetamol, een kopje koffie of een koekje op z’n tijd. Maar door een gezonde leefstijl te creëren die bij jou past kun je er wellicht voor zorgen dat je minder hoofdpijn hebt, meer energie hebt en gezondere keuzes maakt wanneer je honger hebt. Hierbij geldt: oefening baart kunst. Je zult niet van de een op de andere dag perfect gezond eten en leven. Maak kleine stapjes en doe wat goed voelt voor jou om uiteindelijk de gezonde leefstijl te bereiken waarin jij je fit en energiek voelt. Dat kan even duren, maar uiteindelijk zal het vrijwel automatisch gaan.  

Hieronder 6 tips op weg naar een gezondere leefstijl

  • Doe online inspiratie op voor makkelijke en gezonde gerechten: Google eens wat rond over lekkere, gezonde en eventueel makkelijke recepten. Er is ontzettend veel te vinden, ook iets wat jij lekker vindt! Door online of in een kookboek vast wat makkelijke recepten uit te zoeken, wordt de drempel lager om iets gezonds te bereiden.
  • Mealpreppen: dit betekent kort gezegd je maaltijd voorbereiden. Door bijvoorbeeld elke zondag je lunch/avondeten voor een groot deel voor te bereiden zorg je ervoor dat je gezond en volwaardig eet en niet snel graait naar een croissantje uit de supermarkt (die geur alleen overtuigt je al ;)). Zorg dat je ook voldoende vezels binnenkrijgt, zodat je een verzadigd gevoel houdt. Voeg bijvoorbeeld extra pitten en zaden toe aan je maaltijd en zorg dat je voldoende groenten en fruit eet.
  • Plan een vaste sportdag in: ritme is in veel opzichten belangrijk, zo ook voor sport. Plan een vaste sportdag in en doe een sport die jij leuk vindt om te doen. Sport vooral om je fit en energiek te voelen, dan blijft het leuk.
  • Neem voldoende tijd voor jezelf (zonder scherm): we zitten tegenwoordig veel aan ons scherm vastgeplakt. Logisch, alles wordt geregeld via je telefoon of laptop. Maar probeer ook tijd voor jezelf te nemen zónder scherm. Met name voordat je gaat slapen is het beter niet op je schermen te kijken. Lees een boek, maak een tekening, ga even wandelen. Genoeg mogelijkheden!
  • Probeer dezelfde tijd te slapen en op te staan: ook door ritme te creëren in het naar bed gaan en opstaan, slaap je beter. Als je na 30 minuten nog niet slaapt, probeer dan iets rustgevend te doen waar je weer moe van wordt. Zoals lezen, mediteren of een kopje thee drinken. Als je veel piekert, probeer deze gedachtes op te schrijven en weer los te laten.
  • Ben tegelijkertijd niet te streng; beloon jezelf ook: vergeet niet dat we allemaal mensen zijn en het echt niet erg is als jij op zondag geniet van een stukje taart. Daar is helemaal niks mis mee, zolang je de balans weet te behouden. Te streng zijn voor jezelf kan juist averechts werken, gun jezelf dus ook die “ongezonde” momenten. Meer weten over deze open mindset? Lees onze blog over een Growth mindset.

Welke tips ga jij toepassen? En wat werkt voor jou? Wij zijn benieuwd!