Een compliment geven voelt wellicht vanzelfsprekend. Maar wanneer is het de laatste keer dat jij een compliment gaf op de werkvloer? Of er eentje hebt gekregen? Een compliment geven op de werkvloer draagt enorm bij aan het werkgeluk. Je waardering uitspreken en ontvangen is namelijk erg belangrijk. Een goed en gemeend compliment geven en ontvangen kan alleen best lastig zijn. Je wilt namelijk wel oprecht blijven en dat het compliment goed over komt op de ontvanger. Wil je weten hoe je een oprecht compliment geeft en ontvangt? Je leest het in deze blog. 

Hoe geef je een goed compliment?

Een goed compliment geven is best lastig. Het moet niet geforceerd voelen en je wil natuurlijk dat de ontvanger het compliment ontvangt zoals jij het bedoeld hebt. Maar hoe doe je dat? Hoe formuleer je een oprecht compliment zonder dat het geforceerd of onpersoonlijk voelt?  Wij geven je 7 tips om een goed, gemeend compliment te geven. 

  • Maak het persoonlijk en concreet. Wanneer je een gemeend compliment geeft is het belangrijk om het persoonlijk en concreet te maken. Geef je “goed gedaan” als compliment, dan is dat wel gemeend maar niet heel specifiek. Zeg bijvoorbeeld “wat heb je dit project goed opgezet” of “wat heb je dat moeilijke telefoongesprek goed opgepakt”. 
  • Stel een vraag na het compliment. Om nog meer interesse te tonen kun je ook meteen een vraag stellen. Wanneer je benoemt “wat heb je dit project goed opgezet”, vraag je bijvoorbeeld meteen: “hoe heb je dat zo structureel aangepakt?”. Of wanneer je zegt “wat heb je dat moeilijke telefoongesprek goed opgepakt”, vraag dan: “heb je tips hoe je met zo’n moeilijk gesprek omgaat?”. Zo geef je een gemeend compliment én kun je van elkaar leren!
  • Benoem iemands naam. Het klinkt misschien gek, maar wanneer je iemands naam noemt bij het compliment voelt de ontvanger zich nog meer gewaardeerd. 
  • Frame het compliment positief. Het klinkt vanzelfsprekend, maar frame het compliment positief. Zeg bijvoorbeeld niet: “fijn dat het project eindelijk af is”, maar wel: “fijn dat het project goed afgerond is, het was vast een hele klus”. Een kleine nuance, maar het maakt veel verschil. Het eerste compliment voelt negatiever, terwijl het tweede compliment positiever is en benadrukt dat het waarschijnlijk veel werk heeft gekost. 
  • Geef complimenten over een proces, niet alleen over de uitkomst. Probeer niet alleen een compliment te geven op een uitkomst. Haalt iemand bijvoorbeeld een 6 op een toets waar diegene heel hard voor heeft gewerkt? Zeg dan niet “wat goed dat je een 6 hebt”, maar: “wat heb jij hard gewerkt zeg, super knap dat je het hebt gehaald”. Het gaat niet altijd om de uitkomst, de inzet en het werk tellen net zo hard mee.
  • Wees natuurlijk altijd oprecht. Blijf natuurlijk altijd oprecht in je complimenten. Als je het compliment niet écht voelt, dan voelt de ontvanger dat ook en komt het compliment niet oprecht over. Probeer dus altijd een compliment te geven wat je ook echt zo voelt. 
  • Geef het compliment zonder bijbedoelingen. Verwacht niet een compliment terug, of voel je niet gedwongen om een compliment te geven. Spreek alleen je waardering uit als je deze ook echt voelt.

Hoe ontvang je een compliment?

Veel mensen vinden het lastig een compliment te ontvangen. Het voelt namelijk wat ongemakkelijk. Maar een simpele “bedankt” is eigenlijk al genoeg. Probeer complimenten dus ook echt te ontvangen. Dat is zowel fijn voor jezelf als voor de zender! Bovendien draagt het bij aan jullie werkgeluk. Een win-win dus. 

Wanneer is het de laatste keer dat jij een compliment hebt gegeven op de werkvloer? Tijd om er eentje te geven ;).