Welke werkzaamheden voert een doktersassistent uit? En wat mag een doktersassistent niet doen? Wat kan je verwachten op een dag? Logische vragen wanneer je twijfelt of je aan de slag wil als doktersassistent in een Huisartsenpraktijk. Laten we bij het begin beginnen! Want wat doe je als doktersassistent in een Huisartsenpraktijk?

Wat zijn de werkzaamheden van een doktersassistent?

De werkzaamheden van een doktersassistent in een huisartsenpraktijk zijn erg divers. Zo ziet een gemiddelde dag van een doktersassistent eruit: 

 1. Antwoorden van de telefoon en patiënten te woord staan. De doktersassistent geeft de patiënt het gevoel dat er écht geluisterd wordt. De doktersassistent heeft op deze manier aandacht voor de mens in de patiënt. 
 2. Triageren. Een essentieel onderdeel van het beroep doktersassistent. Triageren betekent dat je de hulpvraag van de patiënt bepaalt. Je kijkt naar wat de ernst is van de vraag, wat prioriteit heeft en hoeveel tijd de zorg van deze vraag kost. 
 3. Bijhouden van patiëntendossiers
 4. Medisch technische handelingen uitvoeren. Onderstaande medisch technische handelingen mag je als doktersassistent zelfstandig uitvoeren: 
  • Bloeddruk opnemen
  • Bloedprikken
  • Injecties toedienen
  • Oren uitspuiten
  • Wratten aanstippen
  • Hechtingen verwijderen
  • Uitvoering urineonderzoek
  • Wonden verbinden
  • Instrumenten steriliseren 
  • Uitstrijkjes maken
  • EHBO verlenen
 5. Ondersteuning huisarts bij medisch technische handelingen, indien nodig.
 6. Administratieve taken rondom de patiënten

Nu heb je – als het goed is – een beter beeld van wat een doktersassistent precies doet in een Huisartsenpraktijk. 

Benieuwd naar het salaris van een doktersassistent? En wil je aan de slag als doktersassistent? Bekijk dan onze vacature doktersassistent.

Wat zijn de werkzaamheden van een doktersassistent

Wat doet een doktersassistent bij een huisartsenpraktijk?

Een doktersassistent is zeker niet slechts de assistent van een dokter. Het is veel meer dan dat. Een doktersassistent doet meer dat in eerste instantie gedacht wordt. Een doktersassistent is namelijk hét eerste aanspreekpunt van een huisartsenpraktijk. Dit is de kans om een goede eerste indruk te maken bij een nieuwe patiënt of een vertrouwde stem te zijn voor een terugkerende patiënt. Niet voor niets dat doktersassistenten een belangrijke rol spelen in het bijdragen aan een betere communicatie in de zorg

Als doktersassistent in een huisartsenpraktijk heb je een afwisselende baan waarbij je de telefoon aanneemt om patiënten te woord te staan, de urgentie van de hulpvraag bepaalt (triage), dossiers bijhoudt en een aantal medisch technische handelingen zelfstandig uitvoert. Ook ondersteun je de huisarts bij medische handelingen indien nodig. Een moment vervelen als doktersassistent in een huisartsenpraktijk? Dat gebeurt zelden. 

Wat mag een doktersassistent niet doen? 

Natuurlijk zijn er ook werkzaamheden die een doktersassistent niet mag doen. Er is een aantal medische technische handelingen die niet zelfstandig worden uitgevoerd. De doktersassistent kan de dokter wel assisteren. Daarnaast mag een doktersassistent geen medicijnen voorschrijven, ook niet in opdracht van de huisarts. Je mag echter wel de herhaalrecepten klaarzetten die later worden gefiatteerd door de huisarts.

Jezelf blijven ontwikkelen als doktersassistent in een huisartsenpraktijk?

Dan ben je bij CareAbout aan het juiste adres. Bij CareAbout staat het verbeteren van de communicatie in de zorg centraal, zodat we uiteindelijk weer aandacht hebben voor de mens in de patiënt. Doktersassistenten spelen hierin een belangrijke rol. We vinden het belangrijk dat onze doktersassistenten gelukkig zijn op het werk én met zichzelf. Daarom hebben wij een zogeheten Ontplooiingstraject ontwikkeld waarbij je als doktersassistent in verschillende huisartsenpraktijken aan de slag gaat om te kijken wat bij jou past. In dit tweejarige traject heb je elk kwartaal een persoonlijk ontwikkelgesprek met jouw people manager, waarbij je jezelf uitdaagt om te blijven ontwikkelen.

Naast ervaring en persoonlijke ontwikkeling bieden we ook kennisverdieping aan in de vorm van georganiseerde avonden met een relevante spreker, een online academy omgeving en een persoonlijk ontwikkelbudget. Alles om jou gelukkig te maken op het werk en met jezelf!

Wil je een studie oppakken? Lees dan onze blog over omscholen tot doktersassistent. Of ben je op zoek naar een stage? Bekijk dan onze “stage doktersassistent” vacature.

Twijfel je nog of je als doktersassistent in een huisartsenpraktijk aan de slag wil? Doe onze test!