Werk je als dokters- of apothekersassistent in de zorg? Dan heb je ongetwijfeld gehoord van de wet DBA. De handhaving van deze wet – die staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties – zorgt ervoor dat ZZP’en als zorgverlener haast onmogelijk is. Maar geen paniek: er is een alternatief waarmee je wél je vrijheid behoudt. Het ZZV’en! Benieuwd wat dit inhoudt? We leggen het je uit!
Wat is er veranderd per 2025?
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) werd in 2016 ingevoerd, maar de handhaving ervan werd jarenlang uitgesteld. Tot 2025. Want vanaf nu gaat de Belastingdienst strenger controleren of een ZZP’er écht zelfstandig werkt of eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. En tja, als Dokters- of Apothekersassistent loop je al snel gevaar.
Eigenlijk kun je het zo zien: als Apothekers- of Doktersassistent werk je onder gezag van een opdrachtgever, wat de Belastingdienst kan aanmerken als “schijnzelfstandigheid”. En deze schijnzelfstandigheid brengt risico’s met zich mee, zoals een flinke boete voor de apotheek of praktijk. En wat betekent dat in het kort: apotheken en praktijken gaan het risico niet nemen, waardoor ZZP’en nagenoeg onmogelijk lijkt.
In het kort: waarom is ZZP’en niet meer mogelijk?
De Belastingdienst let vooral op drie zaken bij de “schijnzelfstandigheid”
1. Gezagsverhouding
Bepaalt jouw opdrachtgever hoe en wanneer je werkt? Dan kan de Belastingdienst dit zien als loondienst.
2. Gelijk aan werknemers in loondienst
Doe je eigenlijk exact hetzelfde werk als een werknemer in loondienst? Dan ziet de Belastingdienst dit waarschijnlijk ook als schijnzelfstandigheid.
3. Ondernemerschap
Als ondernemer heb je vaak meerdere opdrachtgevers, bepaal je je eigen tarief en hoe je je werk uitvoert. Is dit niet het geval? Dan kan de Belastingdienst twijfelen over jouw zelfstandigheid.
Waarom is dit een probleem voor dokters- en apothekersassistenten?
Als Dokters- of Apothekersassistent werk je vaak maar bij één praktijk of apotheek. Je draait mee in de vaste roosters, doet hetzelfde werk als werknemers en mag meestal niet zelf bepalen hoe je je werk uitvoert, wat je tarief is en wanneer je werkt. Dit kan voor de Belastingdienst reden genoeg zijn om jouw zelfstandigheid in twijfel te trekken.
De oplossing? Zelfstandig Zorgverlener (ZZV) via CareAbout!
Wil je toch je zelfstandigheid behouden en tegelijkertijd blijven werken in de zorg? Dan komen we je helpen. Bij CareAbout hebben we namelijk hard gewerkt aan een passende oplossing voor zorgprofessionals die niet in loondienst willen, maar ook geen risico willen lopen met de wet DBA. Dit heet Zelfstandig Zorgverlener (ZZV).
Maar wat houdt dit ZZV’en precies in?
Als ZZV’er behoud je je zelfstandigheid, maar dan nét even anders:
- Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Als ZZV’er mag je zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Je kiest namelijk je eigen opdrachten uit, waardoor je zelf bepaalt wat je aanneemt.
- Geen schijnzelfstandigheid. Wij regelen alle juridische en administratieve rompslomp, zodat jij gewoon lekker kan werken. Je loopt hierbij geen risico dat je als schijnzelfstandige wordt gezien.
- Je bepaalt je eigen uurtarief. Jij kan zelf bepalen wat jouw uurtarief is en gaat de onderhandeling aan met een nieuwe opdrachtgever. Hierdoor behoud je de autonomie over je werk!
Daarnaast zijn er nog andere voordelen, zoals pensioenopbouw, reiskostenvergoeding en deelname aan gratis Onderwijsavonden.
Wat betekent dit concreet voor jou?
Werk je momenteel als ZZP’er in de zorg? Dan is het slim om niet af te wachten maar actie te ondernemen. Kies voor het ZZV’en of ga met je opdrachtgever in gesprek om een oplossing te vinden. Je kunt altijd vrijblijvend solliciteren, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.
In het kort: ZZP in de zorg stopt, wat is de oplossing?
Door de handhaving van de wet DBA is ZZP’en in de zorg niet meer mogelijk per 2025. Dat betekent dat apothekers- of doktersassistenten die als ZZP’er werken niet meer kunnen werken. En dat is zonde! Gelukkig is er een alternatief: het ZZV’en. Als Zelfstandig Zorgverlener via CareAbout behoud je je vrijheid, maar loop je geen risico. Ideaal, toch?
Wil je meer weten over hoe je als ZZV’er kunt werken en welke mogelijkheden er voor jou zijn? Solliciteer direct en we bespreken alle opties met je!