Soms heb je dat. Je bent op een punt waarbij je toch niet gelukkig blijkt te zijn in je werk. Na wat wikken en wegen is het duidelijk: doktersassistent, dat past perfect bij mij! Maar hoe kun je je laten omscholen tot doktersassistent? Welke stappen zijn er nodig? En wanneer ben je een volwaardig doktersassistent? We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij alles voor jou op een rijtje gezet!

Hoe laat ik me omscholen tot doktersassistent?

Een opleiding tot doktersassistent is een mbo niveau 4 opleiding. Omscholen tot doktersassistent kan heel eenvoudig. Er zijn verschillende opleidingsinstituten waar je deze opleiding kan vinden, zowel versneld als niet versneld. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Capabel, NTI, LOI, of Scheidegger. Bij sommige opleidingsinstituten kun je ook gebruik maken van het STAP-budget. Dit budget vanuit de overheid is vrijgemaakt voor (om)scholing en ontwikkeling, maak er dus zeker gebruik van als je je wilt omscholen!  

Binnen de opleiding tot doktersassistent word je klaargestoomd voor het diverse beroep. Je leert alle theorie over het menselijk lichaam, ziekten, klachten en leert op de urgentie van de hulpvraag te bepalen. Ook leer je alles over communicatie om de patiënten zo vriendelijk, maar ook duidelijk mogelijk te woord te staan. Daarnaast leer je een aantal medisch technische handelingen uit te voeren en hoe de artsen te assisteren indien nodig. Door de combinatie van werken (stage) en leren (opleiding) word je goed voorbereid op het mooie vak van doktersassistenten. 

Hoe lang duurt het omscholen tot doktersassistent?

Hoe lang de opleiding tot doktersassistent duurt is afhankelijk van het opleidingsinstituut en of het een versnelde versie is. Het is al mogelijk om de opleiding in 15 maanden af te ronden, inclusief stageperiode. In onze blogs lees je welke werkzaamheden een doktersassistent uitvoert.

omscholen-tot-doktersassistent

Waar kan ik stage lopen als doktersassistent?

Wanneer je de opleiding tot doktersassistent volgt, dien je ook een stage te volgen. Door te leren en te werken als doktersassistent kun jij uiteindelijk zelfstandig aan de slag. Voor een stage als doktersassistent ben je bij CareAbout aan het juiste adres. Bij CareAbout bieden we namelijk een volledig stagetraject aan, waarbij je alles leert om een volwaardige, gediplomeerde en zelfverzekerde doktersassistent te worden.

Binnen de stage van CareAbout start je met een kennisverdieping over het vak, leert vervolgens de urgentie van de hulpvragen in te schatten (triageren) in een huisartsenpraktijk en gaat daarna al je kennis en vaardigheden toepassen in een huisartsenpraktijk, waarbij je ook medisch technische handelingen zult uitvoeren. Waar je op de opleiding vooral theorie leert, leer je bij CareAbout alles in de praktijk uit te voeren. Door middel van werken en leren word jij klaargestoomd tot een doktersassistent van de toekomst, zodat jij niet alleen je diploma behaalt, maar ook zelfstandig én zelfverzekerd als doktersassistent aan de slag kan. 

vacature doktersassistent huisartsenpraktijken

Hoe kan ik me blijven ontwikkelen als doktersassistent?

Niet alleen zorgt ons stagetraject ervoor dat je je diploma behaalt, ook vinden wij jouw persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk. Na het stagetraject, wanneer je je diploma hebt behaald, ben je meer dan welkom in ons tweejarig Verbredingstraject, waarbij ervaringverbreding, persoonlijke ontwikkeling en kennisverdieping centraal staan. Het ultieme doel: gelukkig zijn op het werk én met jezelf. 

Ben je gestart met de opleiding tot doktersassistent en ben je benieuwd of ons stagetraject bij je past? Doe onze test!