Werkplezier in de zorg. Een belangrijk, maar vaak onderbelicht onderwerp. Vandaag is hier extra aandacht voor: het is namelijk de Dag van het Werkplezier in de Zorg! Jij als zorgverlener zet je elke week in om de zorg te verbeteren. Je spendeert veel tijd op je werk en mede daarom is het ontzettend belangrijk dat jij je gelukkig voelt op de werkvloer. Soms kan dat best een uitdaging zijn met alle externe factoren, zoals de hoge werkdruk. Gelukkig zijn is ook niet iets wat je behaalt en nooit meer naar om hoeft te kijken. Het is natuurlijk een proces! Externe factoren spelen uiteraard een grote rol in het werkplezier in de zorg. Zelf kun je ook een paar kleine stappen ondernemen om gelukkig te blijven in je werk. Lees je mee hoe? Wij leggen uit wat werkplezier is en hoe je hier zelf aan kan bijdragen.

Wat is werkplezier eigenlijk?

Werkplezier is letterlijk hoe gelukkig je bent op je werk. Het is belangrijk dat jij energie en plezier haalt uit je werk en niet opgebrand thuis komt. Geluk is niet in één zin te omschrijven. Er zijn altijd verschillende factoren die ervoor zorgen dat jij je gelukkig voelt op je werk. Denk bijvoorbeeld aan de werktijden, werkdruk, omgeving, collega’s, je eigen humeur en noem maar op! Gelukkig zijn op je werk is een doorlopend proces en dus ook geen momentopname. Daarom is het goed om af en toe bij jezelf na te gaan: ben ik nog gelukkig op mijn werk? En zo nee, wat heb ik nodig om me gelukkiger te voelen op mijn werk? Zelf kun je in ieder geval een aantal acties ondernemen om je het werkplezier te vinden of te behouden.

Hoe behoud je zelf je werkplezier?

  • Ga het gesprek aan. Geef aan je werkgever aan wanneer je ergens tegenaan loopt en je merkt dat je minder gelukkig bent op je werk. Dat kan lastig zijn, maar soms heeft je werkgever het niet eens door. Altijd goed om aan de bel te trekken dus! Dan heb jij jouw inzet getoond om iets te veranderen waar je je wel prettig bij voelt.
  • Leg contact met mensen. Waarschijnlijk de reden waarvoor je voor de zorg hebt gekozen: het helpen van mensen. Blijf daarom vooral doen waar jij blij van wordt en zorg dat je contact blijft maken met mensen.
  • Spreek je waardering uit naar een collega. Waardering ontvangen voor je werk. Wie vindt dat niet fijn? Geef eens het goede voorbeeld en spreek je waardering uit naar je collega. Waarschijnlijk voel je de waardering voor een collega wel, maar vaak spreken we deze niet echt uit. Zo zet jij de eerste stap naar het uitspreken van waardering naar elkaar! Wie weet ben jij de volgende die het ontvangt ;).
  • Feedback geven en ontvangen. Ook blijft het altijd goed feedback te geven en te ontvangen. Van elkaar kun je immers veel leren. Vind je de manier waarop je collega werkt niet prettig? Geef het vriendelijk aan en praat erover. Zo komen jullie samen tot een oplossing waar jullie je allebei goed bij voelen.
  • Stel grenzen. Last but not least: stel grenzen. Het klinkt zo makkelijk, maar grenzen stellen is altijd lastig. Is de werkdruk te hoog? Voel je je niet prettig in een situatie op werk? Stel je grenzen en spreek ze uit.

En de externe factoren van werkgeluk dan?

Natuurlijk ligt een groot gedeelte ook aan de werkomgeving en sfeer. Vind je het lastig bij je leidinggevende of collega’s aan te kaarten wanneer je ergens mee zit? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Wanneer je bij ons in dienst bent kun je dit altijd overleggen met jouw People Manager. We denken graag met je mee hoe jij het gelukkigst bent op je werk in de zorg.

Benieuwd naar het werken bij CareAbout? Check onze vacaturepagina voor meer informatie!